Så byter du elleverantör

Hur byter man elbolag?

Detta inlägg görs i samarbete med Elbyte.se som är en tjänst för alla som vill byta elbolag och behöver hjälp att välja elbolag eller byta elbolag.

Att byta elbolag är helt gratis och kan göras av alla personer utan några större problem, om man inte har uppsägningstid på sitt nuvarande avtal. Elbyte.se har skapat en guide som hjälper dig att byta elavtal eller potentiellt byta elbolag.

Att byta elbolag i 5 enkla steg:

  1. Ta fram nuvarande avtal och se över din uppsägningstid.
  2. Fundera om du vill ha rörligt eller fastpris.
  3. Jämför olika elavtal och bolag.
  4. Välj det som passar dig bäst.
  5. Genomför bytet!

1. Se över ditt befintliga elavtal

Börja med att se över ditt befintliga elavtal hos ditt nuvarande elbolag. Hur ser uppsägningstiden ut för det avtalet som du har idag. Har du en lång uppsägningstid så går det inte bara att säga upp avtalet utan då får du använda det tills löptiden är slut. Ibland kan det gå att ”betala” sig ut ur kontraktet men det är i 9 fall av 10 aldrig lönsamt. Surfa in på ditt nuvarande elbolag för att se uppsägningstiden om du har någon.

Din årsförbrukning

Du bör också se över ditt nuvarande elavtal och ta reda på din årsförbrukning i kWh. Den informationen brukar finnas att tillgå på ditt elbolagshemsida eller om du ringer till dem. En genomsnittlig lägenhet gör av med ca 3000-5000 kwh/år. En villa ligger högre men i snitt mellan 9000 – 15000 beroende på storlek.

Elbyte vid flytt

Vid flytt är det dock annorlunda, för när man gör en flytt kan man byta elavtal. En lång uppsägningstid eller bindningstid har ofta att göra med fasta elavtal som man bundit. Känner du att du inte har koll på hur ditt elavtal ser ut idag bör du kontakta det elbolag du har och reda ut saken. De flesta elbolag tillhandahåller en tjänst där man enkelt kan logga in och se sitt avtal och pris online.

2. Rörligt eller fast elpris

Du bör fundera över din situation och om du är villig att binda upp dig för ett lägre elpris för stunden eller om du vill ha rörligt elpris. Här kan du läsa hur du bör tänka kring fast eller rörligt elpris. Elmarknaden svänger precis som alla andra marknader och vissa föredrar fastpris framför rörligt.

Väljer man ett fastpris kan man få lägre kostnad men man kan behöva binda upp sig på en tid om upp till 5 år vilket är lång tid. Elmarknadens priser hinner svänga mycket under en sådan period. Väljer du ett rörligt elpris kan man behöva vara mer insatt i hur marknaden går. Vissa väljer att halvårsvis ha rörligt och halvårsvis fast. Rörligt elpris kan kräva lite mer engagemang då man oftare behöver byta elavtal för att slippa onödiga kostnader, såsom att hamna på ett tillsvidare avtal som är 30-50 % dyrare än ett vanligt avtal.

3. Hitta bästa elavtal

Vid detta steg har du förhoppningsvis tagit fram din elförbrukning per år, bestämt dig för rörligt eller fast elpris och kollat din uppsägningstid. Nu gäller det därför att hitta ett nytt bra elavtal. Då handlar det givetvis om att jämföra elavtal baserat på dina preferenser. Du bör se över vilka alternativ du har och detta kan vara omständligt.

Du kan komma att behöva lägga ned lite research kring vilket elbolag som är billigast, bästa elbolaget ur miljösynvinkel eller vad nu dina preferenser kring att byta elbolag är.

Att jämföra elpriser

Att hitta det bästa elpriset kan inte alltid vara så lätt. Det finns flera sätt att göra detta på. Du kan kontakta alla elbolag som levererar el i ditt område och be om en personlig offert. Detta är inte så tidseffektivt och troligen inte så lönsamt för dig. Av denna anledning så har många prisjämförelse sidor tillkommit vars syfte är att jämföra elpriser åt dig.

Du fyller oftast i ditt postnummer och sedan får du upp olika elavtal som du har möjlighet att välja. De erbjuder oftast en enkel och smidigt transfereringstjänst dvs. att du fyller i och “gör” bytet på jämförelsesidan och de genomför bytet åt dig. Det enda du behöver tänka på är att du inte har ett bundet elavtal.

När det kommer till jämförelsen så kan man sortera elbolagen efter sina preferenser. Är du på jakt efter miljövänlig el eller är det det billigaste elavtalet. Allt kan du reglera.

För att slippa söka reda på alla elbolag finns det jämförelsetjänster som jämför alla samtidigt och spar dig tid. En av dem är hemsidan elpriskollen som drivs av energimarknadsinspektionen. Elpriskollen hjälper dig att jämföra och hitta bästa elpris helt gratis. Energimarknadsinspektionen är en tillsnynsmyndighet för elbolag och de erbjuder en oberoende jämförelsetjänst av elbolagens priser. Här kan du jämföra elavtal

Såhär här jämför du elpris

Gå till Elpriskollen

  • 1. Fyll i ditt val av avtalstyp
  • 2. Fyll i din genomsnittliga förbrukning i kwh
  • 3. Sedan ditt postnummer
  • 4. Klicka gå vidare
  • Hur man fyller i uppgifter – bild från elpriskollen

4. Välj bästa elbolaget för just dig

Du bör nu ha fått en lista över elleverantörer som kan ge just dig el. Elpriserna beror av var du bor, när du byter och vilka elleverantörer som finns.

Elpriset brukar anges i kWh som står för kilowatt timmar. Ofta skiljer det sig väldigt lite mellan bolagen men avtalet kan se olika ut. Om det skiljer några ören mellan elbolagens priser kan uppsägningstiden vara av intresse att jämföra.

Välj grön el

När du står i begrepp att byta elbolag och funderar hur du ska välja är en uppmaning att också titta på elbolag som arbetar med miljövänlig el.

Varför och vad är grön el? Jo, miljövänlig grön el är framtiden och det som gör miljövänlig eller grön el till bättre är att de kommer från förnybara källor . Energikällor som vatten, sol eller vind. Genom att välja grön el kommer du också vara med att skapa ökat tryck på de aktörer inom elbranschen som inte satsar på förnybara elkällor.

Så även om priserna kan vara lockande så kan det vara värt att välja det bolag med mest miljövänlig el. Det skall tilläggas att de flesta elbolag arbetar utefter dessa premisser dvs. att gå mot ett mer hållbart sätt att producera el.

Det är dock i praktiken så att även om du väljer ett elbolag som har förnyelsebar energi som fokus kan man inte garantera att den elen du får i ditt hem kommer från just den källan. Detta eftersom att all el som produceras i landet distribueras ut på samma nät. Men det är inte det som är av intresse eftersom att man stödjer en hållbar elproduktion.

Hur mycket sparar man om man byter elavtal?

Det man potentiellt sparar är enkelt att räkna ut. Ponera att ditt nuvarande avtal är 80 öre per kWh och din förbrukning är 12000 kWh per år. Då blir din rörliga del av priset 9600 kr/år (Uträkning; 0,8 * 12000 = 9600).

Jämför detta med det man fick på elpriskollen som i detta fall var 65,30 öre. Nya priset blir istället då 7836 kr (Uträkning; 0,653 * 12000 = 7836)

Det innebär att man i så fall sparar 1764 kr på ett år genom att göra detta byte (Uträkning; 9600-7836 = 1764).

5. Genomför bytet av elbolag

När du tagit ditt beslut om det bolaget som du vill byta till passat efter dina preferenser gäller det bara för dig att byta till det bolaget du önskar.

Att genomföra bytet är ofta enkelt och alltid helt kostnadsfritt. Allt du behöver göra för att genomföra bytet är att kontakta det nya elbolaget som du funnit via elpriskollen. Börja med att kontakta din nuvarande elleverantör och säg upp ditt nuvarande elavtal.

Klart!

Om du känner att denna guide har varit dig till hjälp får du jättegärna dela med dig av den till dina vänner och familj. Denna guide är tänkt att hjälpa alla som har funderingar kring hur det är att byta elbolag och ge en stegvis guide hur man faktiskt gör det.

Det finns roligare saker man kan göra med dem tusenlapparna man sparar. Lycka till med ert elbyte! kontakta gärna oss om ni har några frågor eller funderingar.

Artikel skriven av Elbyte.se. Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar

No Comments

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

" " " "